Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een intelligente, middel grote hond met sterke drijf en waak instincten. Hij is tevens een plezierige en loyale vriend en een super familie hond. Hij vindt het heerlijk om deel uit te maken van de dagelijkse bezigheden ,en geniet ervan om mee te gaan met zijn geliefde baas. Als "ranch" hond vindt hij het heerlijk om zijn taak uit te voeren,of dat nu het vinden van een weggelopen kalf is, of het bewaken van de kudde. Hij is makkelijk te trainen, eenvoudig zindelijk te krijgen en hij wil graag voor je werken en zijn best doen.    

Aussies worden naast huishond gebruikt als blindegeleidehond, hulphond, reddingshond, narcoticahond en politiehond.In Noord Amerika worden ze zelfs gebruikt als sledehond.Daarnaast blinkt de Aussie uit in Gehoorzaamheid, Behendigheid en Frisbee. Al met al is een Aussie dus met recht een veelzijdige hond te noemen.   

De Aussie is een actieve hond, die graag bezig is.Ze hebben graag een "taak" , of dat nu spelen met de kinderen is,het bewaken van het huis, werken met vee of het meedoen aan wedstrijden.  

Kleuren

De Australian Shepherd kent 4 kleuren: Zwart, bluemerle,rood ( van roodbruin naar chocolade) en redmerle.Daarnaast kunnen ze witte en koperkleurige aftekeningen op het hoofd,borst en benen hebben.

De vacht is van gemiddelde lengte, van golvend tot recht haar. De ondervacht is zacht en varieert in dikte afhankelijk van het klimaat. Staarten zijn lang of kort, maar mogen niet gecoupeerd worden hier in Nederland. De ogen van de Aussie zijn wel het meest bijzonder. Ze kunnen van blauw,amber ,hazelnoot tot allerlei verschillende tinten bruin varieren.Soms komt het ook voor dat ze een blauw en een bruin oog hebben.

Historie

Hoewel er vele theorieen bestaan over de oorsprong van de Aussie, is het ras zoals we dat nu kennen, ontstaan in Amerika. De Australian Shepherd heeft zijn naam te danken vanwege de associatie met de Baskische herders die met hun honden vanuit Australia naar Amerika emigreerden. De Aussie werd al snel populair met de opkomst van het Western Rijden na de 2e wereldoorlog.De Aussie bleek een uitstekende "farmdog" en met fokken werd er gekeken naar bruikbaarheid op de "ranch" ,gericht op de intelligentie van de Aussie, zijn veelzijdigheid, drijfinstinct en een geweldig uiterlijk