Cattledrive Montana 

12 t/m 18 mei 2008 zijn we ( Ingrid en Anjo) in Townsend geweest,Montana.We waren daar te gast op de Flynn ranch. Een echte "working cow ranch" dat al 5 generaties in dezelfde familie is. We wilden beslist niet naar een "dude" ranch, maar dat hebben we geweten ook.

We begonnen de week met het uitzoeken van de paarden. Ze maken gebruik van "ranch horses". Dit zijn ook Quarterhorses,maar uit hele andere bloedlijnen ( zgn "driftwoods") dan de sportpaarden die wij kennen. De paarden zijn een stuk steviger en groter dan de Quarters hier in Nederland. Alle paarden zagen er goed verzorgd uit, sommige zelfs een beetje te goed. Er werd gekeken naar persoonlijke voorkeur en ervaring. Daarna werden zadels en hoofdstellen passend gemaakt en konden we een eerste kennismakingsrit maken.

De dag daarna begonnen we met het drijven van de koeien. Uit de bergen moesten we zoveel mogelijk koeien drijven, die we vervolgens naar een coral brachten. Alle koeien hadden ondertussen gekalft en de volgende dag hebben we een groot gedeelte van onze tijd besteed aan het uitsorteren van de paren. De koeien en kalveren moesten we namelijk zo'n 15-20 km verderop naar de zomerwei brengen en we moesten dus zeker weten dat ieder kalf de goede moeder bij zich had.

Dit was echt een heel leuk werkje, met zo'n 100 koeien en 100 kalveren is het toch net wat anders dan de 10 koeien waar ik in Nederland wel eens mee had gewerkt.

Daarna zijn we met de hele kudde vertrokken richting zomerwei. Op een gegeven moment moesten we langs de grote weg en dat was heel spannend. Als beginnende cowboy zag ik de kudde al in een wilde stampede over de grote weg denderen, tussen de trucks en treinen in,maar gelukkig viel dat allemaal mee. Halverwege hebben we bij de Flynn Ranch nog 30 stieren opgepikt, die ook naar de zomerweide gebracht moesten worden. Op een enkel gevechtje na, waren deze stieren  bijzonder rustig, maar toch wel erg groot en imponerend. Aan het eind van deze dag hebben we de koeien weer in een coral gezet, aan de voet van een berg.

De volgende dag vertrokken we weer en moesten met de hele kudde door de bergen heen trekken. Dit was echt een belevenis om nooit meer te vergeten!! Wat een uitzicht en wat een prachtige natuur. Hier kregen we het echte cowboy gevoel en heb ik geleerd waarom het western rijden zo'n "easy" rijstijl is.......Die koeien lopen namelijk echt heeeeeelllll erg langzaam. Maar het was iedere minuut genieten. we zijn steile hellingen op en af gegaan en dat met zo'n 200 koeien,kalveren en stieren!!. Onderweg lieten we de kudde en de paarden langs de weg rusten ( zie je het al voor je hier in Nederland) en genoten we van een amerikaanse lunch ( met chips) en drinken langs de kant van de weg. De aankomst bij de zomerweide was  ook echt prachtig. Helder groen gras en twee adelaars in de lucht, wauw......

Deze route hebben we in totaal twee keer gereden en toen moesten we helaas alweer afscheid nemen van de Flynn Ranch. De week erna hebben we rondgereden door Montana. Veel herten, bizons en zelfs een beer met twee jongen gezien. Alles in Montana is country, het kostte dan ook wel weer wat moeite om terug te keren in Nederland.

Gelukkig hebben we een geweldig souvenier gevonden in Montana, in de vorm van een prachtige Quarter, genaamd Lena. Anjo heeft een quarter genaamd Coco gekocht. Meer over Coco zie je op http://www.bos-ranch.nl/. Meer over Lena zie je elders op mijn site. Veel plezier met het bekijken van de foto's

Fotogalerij

(Klik op de foto's voor een vergroting)